Skrivet av: soli01 | 05 februari 2009

HISTORISK ÖVERENSKOMMELSE ANG KÄRNKRAFTEN

Äntligen, efter ca 30 års dividerande så har något positivt hänt när det gäller vår framtida energiförsörjning. Detta var dock väntat, men att centern skulle komma före socialdemokraterna i denna fråga var säkert en överraskning för många.

Nu kan den tunga energislukande industrin se framtiden an och att våra kraftverksproducenter bättre kan planlägga för framtiden.
Satsning på forskning inom kärnkraften har ju mer eller mindre legat för fäfot, men nu öppnas en dörr även för denna.

Vi vet att LO förespråkar att vi även måste ha med kärnkraften om vi ska få en hållbar energiförsörjning för framtiden.

Hur socialdemokraterna ska tackla den nu uppkomna situationen kommer att bli intressant framöver. Jag tror, att de nu måste följa mp och v i dess fotspår och det är synd att det inte kan gå att få en bred uppgörelse om denna viktiga fråga.
Om det blir skifte vid makten 2010 ska de då riva upp det hela och vi hamnar i ännu ett uppskjutande , vilket vi tidigare gjort alldeles för länge.

Detta är en dag att fira och med det nya bränslet TORIUM behöver ingen vara rädda för några härdsmältor. Nu träder forskningen in för högtryck då spärren tagits bort – lovande tider – ljusa tider!

Annonser

Responses

 1. Strålande tider – Härliga tider!

 2. Jag tycker detta är väldigt positivt, men kan inte låta bli att undra vad som fick centern att vända ?
  Förnuft eller maktbegär ?

 3. Både och, tror jag. Det är så jag måste nypa mig i armen. 🙂 Huruvida det kommer att omgående byggas, tror jag inte. Utan nu kommer forskningen hur vi bättre ska ta vara på utbränt bränsle. Vi kan komma ned till ca 20 år enligt experter som jag hört. Sen har vi det nya bränslet TORIUM som blir en enkel sak att ta avfallet från då det blir försumbart.

  Varför kan inte åtminstone sossarna tänka lite längre och att utvecklingen går snabbt mot helt säkra kärnkraftsverk! Visst kommer det att kosta – men vad gör inte annan energi. Vindkraften blir mycket dyr – det kunde herr Erikssson åtminstone nämna! Kommer hellre inte att räcka.

  Hoppas nu att LO har kurage att ryta till mot ”sitt” parti!!

 4. Ett nytt ”rosornas krig” i faggorna ?
  I så fall skickligt iscensatt av Reinfeldt.
  Kanske lite för tidigt, rent valstrategiskt ?
  Detta var väl den enda självklara frågan som kunde splittra oppositionen ?

  Inte illa att kunna förena ”nytta med nöje” 🙂
  Snyggt jobbat Fredde !

 5. Att det varit stopp i denna fråga har ju i stort berott på den tragiska ”röd-gröna-röran”, detta av Carl Bildt målande uttryck.

  Kärnkraft lämnar ju förvisso spår efter sig i form av radioaktivt avfall men utsläppsmässigt är det en bra energiform och till det finns bättre och väl fungerande alternativ så är det nog det enda…

 6. alnabone – när det gäller kärnkraften kommer avfallshanteringen i stort försvinna – det nuvarande bränslet – uran. Halveringstiderna är enl expertisen snart nere i ca 20 år med omarbetningar av det utbrända bränslet.

  Sedan har vi det nya bränslet TORIUM, som är framtidens kärnbränsle, men där är vi inte riktigt ännu – fatts forskning. De kommer att lösa även denna del.

  När man hör alla dessa kärnkraftsmotståndare lever de i en värld för sig. Verkar ha satt på tjocka skygglappar. De verkar inte fatta att kärnkraften har gått framåt och att lagringstiden är försumbar i framtiden. Deras största argument att lagringen skulle bli 100.000 år faller ju platt till marken. Även när det gäller härdsmältor som inte KAN inträffa med Torium-bränslet.
  Jag tycker de lever i en drömvärld alla som inte kan se framåt och vi måste ha säkra energikällor för frmtiden och då är kärnkraften – i ny skepand – något vi ska satsa på.
  Nu har regeringen tagit ett historiskt beslut och det är bara att lyfta på hatten. :-)(saknar fortfarnade hatt)

 7. Jag håller med er i mångt och mycket, men, det här fantastiska nya ämnet (Torium), hur mycket av det har vi ?

 8. Det finns mycket av den varan i Norge bl a och räcker under många hundra år. Även Indien har detta , tror jag – är inte riktigt säker. Det skulle medföra att om detta energislag kommer till användning ytterligare föra fram Norge i solen – oljan Du vet nu.
  Jag rekommenderar att Du kollar på Torium på Googel – finns mycket läsvärt om det nämnda.

 9. Jag ska göra det, det är ju utan tvekan intressant att läsa det du skriver om det.
  Hur som helst.
  Jag hoppas att uppgörelsen faktiskt innebär att det forskas mer på det förnyelsebara.
  Även det börjar ju se möjligt ut och vi kan väl aldrig komma ifrån att det skulle vara skönt om vi kunde energiförsörja oss på något som aldrig tar slut och som vi VET är helt ofarligt ?

  fast…det finns ju de som menar att vindkraften skapar farliga vågor i luften…så man vet ju aldrig.

 10. och….solcellerna kanske kan få malignt melanom ?? 🙂

 11. mrmhalland01 – de som nu hävdar att vi ska fasa bort kärnkraften har fastnat i att kärnkraften är så farlig. Visst är den det om vi inte hanterar den riktigt, men utvecklingen går ju framåt och därför är de några riktiga ”blindbockar” i mina ögon! 🙂
  Bakåtsträvare, utvecklinghämmare etc


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: