Skrivet av: soli01 | 21 februari 2009

Rekonstruktionen av Saab

Många kanske inte riktigt har klart för sig vad en rekostruktion är – innehåller. De som känner för en koll, ska jag försöka dra huvuddragen här.

Ett företag som inte kan betala sina skulder begär rekonstruktion av tingsrätten.

Rätten utser då en rekonstruktör (här juristen Lofalk) som ska kalla fordringsägarna till ett borgenärssammanträde inom tre veckor.
Företaget tar fram en preliminär rekonstrunktionsplan. Planen kan delvis innehålla: Lägga ned delar av verksamheten, säga upp personal och även omorganisation.

Ackord är när fordringsägarna skriver ner sina krav och även får del av sina skulder betalda. (Vid en konkurs riskerar de att bli helt utan pengar)

Om en fordringsägare säger nej till ackordet blir det tingsrätten som bestämmer om rekonstruktionen ska gå vidare.

Blir det en fortsättning på rekonstruktionen har tingsrätten rätten att förlänga den upp till ett år. Under den tid som rekonstruktionen löper (3-12 mån) Detaljerad plan. Vid en fortsättning kommer då rekonstruktören med en mera detaljerad förslag om ackordet.

Kanske det är läge för någon köpare att inträda i detta läge.

Vid en lyckad rekonstruktion kan detta ge företaget en chans att överleva men kanske som ett mindre och förändrat företag.

Under tiden som en rekonstruktion pågår får inga fordringsägare begära bolaget i konkurs.

Detta var säkert tråkig och framför allt torr läsning för de flesta, men turordningen förhåller sig som jag försökt beskriva.
Vad beträffar Saab måste de ha pengar och tänker låna dessa, men det fordras att ägaren GM även ställer upp med likvida medel.
Ska bli intressant se vad detta slutar med – konkursen hänger med som ett spöke då ägaren inte verkar vara intresserad. En ny ägare kan dock ändra på allt.

Annonser

Responses

 1. Lite mera fakta och vad som kan bli kontentan för den anställde, vid varsel eller rekonstruktion mm.

  http://lotidningen.lo.se/?id_site=8&id_item=22144

  Jag sökte på ”rekonstruktion av företag” vilket gav 125000 träffar.

 2. ollemunter – ja, det finns säkert läsa mycket om detta , men jag drog bara grunddragen hade inga ambitioner att utveckala det hela. Mycket hänger nu på fordringsägarna och där får vi se vad som kan ske. Tänk att likvida medel är så avgörande, när det gäller ens överlevnad. 🙂

 3. soli01,

  Tack för lektionen.

  Detta är utan tvekan ett högt spel om vem som ska betala för att behålla, dels en klenod, men framför allt arbetstillfällen.
  Självklart måste GM ta ett stort ansvar.
  Gör de det så är det nog inga problem för SAAB att få hjälp med både lånegarantier och att skaffa en ny ägare/investerare.
  Jag tycker regeringen gör rätt som inte godkänner att ägarna betalar ut orimliga aktieutdelningar/bonusar och sedan bara dumpar de delar de inte vill kännas vid.
  Det gäller lika mycket för Volvo.

 4. Med det ville jag också säga att, om SAAB får ekonomi i sitt företag, kanske bara några hundra miljoner i vinst, så är det mycket med våra mått mätt, men för GM är det bara en krånglig gren som inte levererar vint till koncernen.

 5. marmhalland01 – det gäller att ha is i magen och det har Maud verkligen visat att hon har. För mig framstår hon mer och mer som en ”järnkvinna” och att de ska inte försöka med några trix för att smygvägen få staten som ägare.

  Nu får vi se tiden an och hon verkar handla helt rätt.Detta måste svida för oppositionen som verkligen inte verkar fatta att man måste visa en rakryggad hållning.

  Nu är förhållandet annorlunda när det gäller Volvo och de kommer att få sitt lån, men där är ägarförhållandet klart.
  Det kommer, tror jag, att ordna sig för Saab och att vi inte hade Ohly som någon styrande är verkligen skönt för han ville förstatliga Saab. Ska denne man verkligen få makt i Sverige efter nästa val – mitt svar blir ett rungande NEJ!

 6. Håller med föregående talare – Ohly passar bäst som en fanatisk sektledare eller sååå… 🙂


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: