Skrivet av: soli01 | 08 maj 2009

A-kassan en omställningsförsäkring

Det har varit svårt att få – särskilt socaldemokraterna – förstå att a-kassan numera är en omställningsförsäkring. A-kassan ska vara ett stöd på vägen mot det nya jobbet, inte att låsa in människor och hindra dem från arbete.
Avgiften har ytterligare sänkts med 50 kr, vilket påverkar de flesta a-kassor. Taket på 300 kr kommer dock att gälla – dras från den faktiska avgiften.
Vidare har medlemsvillkoren ändrats dock bara tillfälligt under 2009. Detta innebär att en medlem efter 6 månader har rätt till a-kassa jämfört med dagens 12 månader. Det har i alla tider varit 12 månader så detta är till fördel för de som nu har gått med i kassan.

Kravet på att ha arbetat viss tid i fyra av fem veckor för att bli medlem tas bort, liksom kravet på ett intyg från arbetsgivaren. (gäller från den 1 juli 2009)
Ändrade regler för arbetslöshetsersättning efter frånvaro. Syftet är att rätta till ett problem som inneburit att en person som varit helt frånvarnde kan få högre a-kassa än någon som varit tillfälligt eller delvis frånvarande. Gäller nybeviljade ersättningsperioder från den 1 juli 2009.
(Det nämnda här gäller ”nytt i budgeten för 2009”)

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: