Skrivet av: soli01 | 22 maj 2009

Sverige stärker konkurrenskraften

Det är inte helt fel att lyfta fram något positivt i allt detta elände som nu drabbat oss.

Sverige klättrar till sjätte plats på listan över världens mest konkurrenskraftiga länder.

Förut låg vi på nionde plats. Detta enligt World Competitiveness Yearbook, från den schweiziska handelshögskolan IMD och som SvD  inhämtat.

Det visar tydligt att Sverige är ett innovationsland och resultatet speglar de satningar vi gör  inom sjukvård, miljön och teknik.

När man mäter konkurrenskraften utgår man från mera än 300 olika kriterier.

Länderna betygssätts inom fyra områden: Offentlig sektor, ekonomisk utveckling, näringsliv och infrastruktur och där även forskning och utbildning ingår.

Sverige har klättrat inom alla kategorier, men störst ses framgången inom infrastrukturen, där Sverige klättrat från femte till andra plats. Inom ekonomisk utveckling däremot ligger vi på 20:de plats, två placeringar bättre än i fjol.

Nackdelen dit hör skatter för företag och regler och bör åtgärdas med skattelättnader och regeländringar. Man kan alltid sträva efter att bli bättre.

Ang konkurrensrapporten där menar Eva Björling att rapporten ger en tydlig indikation på  att Sverige även där står väl rustade när konjunkturen vänder.

Den här rapporten visar att det går alldeles utmärkt att klara sig utan EMU, även om det i visssa lägen kan vara en fördel att gå med. Om man har sin produktion  i Sverige är det bättre stå utanför, men om man ska importera kan det vara sämre på grund av valutan.

Jag är optimist och visst är det trevligt att lilla Sverige kan hålla sig i framkanten.

Kronan kan vi behålla ännu ett tag och kanske den bör vara kvar – jag är faktiskt” kluven” när det gäller nämnda. Den har under senare tid även hållit ställningen gentemot andra valutor –  återhämtat sig.

 

.


Svar

 1. Tack soli, jag tar det du skriver till mitt hjärta….jag samlar på optimister!

 2. Riktigt trevlig läsning soli !

  Vad gäller valutan är jag också tveksam.
  Jag har det senaste året följt kursen på SEK jämfört med DKK.
  Där har det stadigt blivit sämre.

  För ett år sedan kostade 100 Danska kronor 120 Svenska, idag kostar det 149 Svenska kronor.

  Skulle inte väldigt mycket pengar ”gå upp i rök” om vi med denna svaga valuta skulle byte mot Euro ?

 3. Trevligt fairymary att det finns flera som inte ser allt i svart. Jag är så tacksam för att man får vakna till en ny dag och se att just nu gör sommaren sitt intåg t ex. Kan inte – vi människor – ta det lite lugnare och även se oss omkring och mera njuta av att vi har det ganska bra. Pengar är inte allt!

 4. soli01!

  Klart det vänder och en föraning om detta syntes på Rapport 1800 ikväll, då en ganska lång sekvens med bilder på sedeltryckning, symboliserande uppgången i USA. Ibland är man lite disträ och kan tolka saker olika, så jag reserverar mig för om jag uppfattade det hela galet.

  Pengar är inte allt, men för många betyder dom en hel del.

 5. ”…Nackdelen dit hör skatter för företag och regler och bör åtgärdas med skattelättnader och regeländringar. … Den här rapporten visar att det går alldeles utmärkt att klara sig utan EMU. …”

  Javisst är det åt hållet så – Tack och Löv ❗ 🙄


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: