Skrivet av: soli01 | 01 juni 2009

Varför är tidningarna så tysta

Det är en märklig tystnad när det gäller tidningarnas rapportering att i klartext tala om att den som begått brott här är t ex en flykting eller invandrare.
Det senaste var mordet på en 26-årig kvinna i Linköping.
Är det rasistiskt att tala om en persons ursprung?
Vi måste kunna tala i klarspråk och berätta allt.

Annonser

Responses

 1. Flasback kan du läsa om mordet och dom inblandade och det finns en del länkar till bilder.

  Kolla sidan 105 och kika runt, jag har inte hunnit gått igenom sidorna själv.

  https://www.flashback.info/showthread.php?t=925447

 2. Var ingen bra länk via Flashback.

  Men kolla denna länk. Det var inte jag som hittade den. 🙂

 3. soli,

  Om tidningarna skriver ”Gärningsmannen var en Svensk medborgare” vet man att gärningsmannen är en invandrare.

  Skriver de inget om medborgarskap är det en flykting.

  Skriver man att gärningsmannen pratade utan brytning är det en infödd Svensk.

 4. mrmhalland – ja, detta krypande, men oftast får man ana sig till det hela.
  Detta är ingen ny företeelse utan var aktuellt på min tid i jobbet. Strikt tysnad om vilket ursprung som brottslingarna hade.

  Vi har alltså under lång tid varit mycket rädda att tala i klarspråk för det kan uppfattas som rasistiskt.

  Hoppas att EU kan komma till en bättre samsyn när det gäller flyktingarna och att vi slutar upp med att idka något sorts världssamvete!
  Bättre samordning mellan EU-länderna när det även gäller denna del.(tänkte även på snuset)
  🙂

 5. Lite utanför ämnet, men nog så intressant.

  Definition av ordet neger

  Intressatn läsning:

  Citat:
  ”Människosläktet består av en ras inte fler.
  Molekylärbiologerna anser att vi alla sex miljarder människor kommer från en population av 2000 individer i Afrika. Alla svarta. Alla negrer. Vi är alltså negrer allihopa.” Slut citat.

  Hittade denna intresasnta läsning på denna sajt:

  http://www.sourze.se/Vi_%C3%A4r_negrer_allihopa_10379462.asp

  Nyamko Sabuni tycker däremot, att det är kränkande att använda ordet neger:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab

  Jag sökte på svart som en neger

  Ja, vad tycker ni ❓

 6. Ja vad tycker vi….det är väl vad jag vet ovedersägligt att Homo Sapiens härstammar från svartaste Afrika och att Lucy är en av våra förmödrar.

  Att ”den vite mannen” har tagit sig rätten att med våld skaffa arbetskraft till sina bomullsplantager och för att göra det fenomenet mänskligt möjligt har definierat om en grupp människor till mindre mänskliga är en historisk sanning och om denna oförrätt har satt sådana spår hos afrikaner att de blivit (över)känsliga för ordet neger får man väl respektera dem….i någon slags retrospektiv kollektiv ursäkt….

  När man väl har förstått det är det svårt att fortsätta att använda det ordet som för mig också varit helt oskyldigt till att börja med. Vi som växte upp med Pippi Långströms pappa som negerkung uppfattade väl aldrig att vare sig Pippi eller Efraim Långstrump såg ner på de svarta….

 7. Om ditt tema Soli är jag inte säker på att jag håller med dig. Vad skulle det tjäna till att veta att en viss brottsling är en invandrare eller flykting? Om vi behöver veta det skulle vi också i logikens namn få veta…. i förekommande fall …..att ”brottslingen är svenskfödd och räknar sin svenskhet i si och så många generationer….”

  Om vi nu har bestämt oss för att ha en invandrarpolitik där vi släpper in människor av ”främmande” ursprung i vårt land så får vi acceptera att de är svenskar när de väl är det….

  Jag har ett starkt minne av en kvinna med finskt ursprung som kommit hit från Karelen för många många år sedan. Hon var inbjuden att tala på en konferens i sin egenskap av invandrad kvinna ….och hon undslapp sig i en mindre grupp på en fika paus hur trött hon var på att alltid alltid bli kallad att tala i egenskapen av invandrad….

  Alla vi människor behöver tillhörighet….av något skäl tycks det kräva att vi definierar ut vissa människor som ”inte tillhöriga”…..det fyller mig med sorg….troligen pga. någon slags erfarenhet av att ha varit ”icke tillhörig” som barn….dock utan att vara invandrad från annat land….utan av helt andra skäl

 8. fairymary – jag har på nära håll sett att det förekommit och förekommer mycket brott av de som har kommit hit. Detta är synd och gör att det lätt kan frodas främlingshat. Inget som jag anammar. Jag vet att detta är den trista sanningen. Dessutom är våldet hårdare med mera vapen i samband med brott och det gäller generellt.

  Vi ska ta emot flyktingar, men den måste få en mera fördelad blandning och att vi inte bara får människor från muslimska länder. Tror att det till sist skär sig om vi inte mera fördelar våra flyktingar inom EU:s ram om nu det kan ordnas någon gång.
  Sverige kan inte ensidigt ta detta ansvar och nu måste EU snabbt bestämma hur vi gemensamt ska möta stora invandrargrupper. Förlåt upprepningen.
  Vi måste även ha rätten att se vad som kan vara bra för Sverige i det långa loppet.

  En blandning är bra, men om den blir ensidig finns risk att den kantrar.

 9. soli!

  Jag är medveten om att vi inte har lika invandrartätt här i norra Sverige som i andra regioner.

  Men oroligheterna i Vännäs häromveckan är en sorglig påminnelse om hur tokigt det kan bli även här.

  Jag är inte kapabel att bedöma hur många flyktingar vi ska ta in….men det jag menar är att när vi väl tagit in dem får vi lov att ta dem till ”vårt hjärta”….det är inte lätt, det tycker inte jag heller alltid. Själv kämpar jag med att acceptera att kvinnor går omkring täckta från topp till tå i svart tyg.

  Det är förvisso oskyldigare än grov brottslighet….och det är klart att vi inte ska acceptera brottsligheten….

 10. fairymary – visst ska vi se till att de som kommer hit kan känna sig hemma. Det är kanske inte detta jag ville ha fram när jag pratar flyktingar som väljer att komma hit. Det finns många mycket trevliga personer som inte har svensk bakgrund och som jag lärt känna.

  De är ju också människor och mycket trevliga dessutom. Det är bra att vi får tillskott, men det måste regleras bättre, som jag tidigare varit inne på.
  EU verkar vara en koloss på lerfötter i denna fråga!
  Jag tror att det kan bli bättre framledes.

 11. Brottsstatistiken säger att det begås fler våls- och tillgrepps-brott bland invandrare i förhållande till deras folkmängd än motsvarande Svenskar.

  Statistik är alltid farligt att förlita sig till.
  Att det begås fler brott är inte detsamma som att det finns fler brottslingar, det kan också vara så att det finns många återfallsförbrytare.

  Man får inte glömma att den gruppen representerar endast 10 % av befolkningen, vilket gör att små variationer gör stora utslag i statistiken.

 12. Vad sägs om att Wi ALLA i grund och botten är MedMänniskor

 13. mrmhalland – det är bara att konstatera fakta. Jag råkar veta detta och det är ingen nyhet för någon egentligen. Så de första raderan i din kommentar stämmer.

 14. Josef – inte alltid så säkert. Det finns dock undantag. 🙂

 15. Tack Josef! Såna nyheter behöver jag OFTA!


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: