Skrivet av: soli01 | 23 september 2009

Oskadligörandet av helikoptern – varför inte.

Det stora rånet mot en värdedepå i Stockholm, som skedde den 23 septemnber vid 05-00-tiden  innehåller faktiskt ett mycket stort frågetecken också. 

Här kommer en helikopter in på ett tak och det var taket till en vädedepå. Ett större rån kunde befaras och polisen kom relaativt snabbt till platsen. Det skulle ha tagit några minuter bara , då polisstationen inte låg så långt från  den aktuella platsen.

Vad polisen gör har jag ingen uppgift på, men fortskaffningsmedlet – helikoptern – skulle givetvis  ha angripits omgående.  Där skulle det ha satts in alla resurser. Rånet pågick under 15-20 minuter.

Lämpligen hade man skjutit direkt mot helikoptern  och då främst mot styrfunktionerna på denna. Låter kanske farligt och det måste givetvis bedömas om en sådan möjligthet var möjlig. Fanns den, har polisen handlat fel och uppmuntrar till flera brott med liknande transportmedel.

Det måste till ett bestämdare uppträdande  från våra poliser generellt sett och då tänker jag på alla dessa bilbränder och andra brott  på olika platser i landet. Ingripandena är sällsynta och det inger inte det förtroende vi ställer på de som ska sörja för vår säkerhet.

Annonser

Responses

 1. Man tror att bytet blev 25 miljoner. Helikoptern kunde inte lasta mer. 😆

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5845440.ab

  Ibland kan kommentarerna vara skojfriska, även på en aftonblaska ❗

 2. Polisen begärde att få skjuta mot helikoptern men befälet sa nej.
  Tydligen får polisen bara skjuta om de själva är hotade och så bedömdes det ej.

  Kanske dags att se över de reglerna ?

 3. mrmhalland01 – i detta fall var fortskaffningsmedlet känt och för att förhindra fortsatt färd kunde de mycket väl ha skjutit mot någon vital del för att förhindra färden.
  Bilar t ex där det är känt att grova brottslingar åker har det då aldrig varit förbjudet att stoppa med skott mot bildäck bl a. Måste dock vara helt säkert att brottlingana verkligen åker i akt bil.
  Så där tycker jag att det varit lämpligt med ett oskadliggörande av helikoperns styrförmåga t ex.

  Måste tillägga för tydligheten skull att detta ingripande skulle ha skett när helikoptern står på taket i ett tidigt läge. Inte under flygning som var akt i Efterlyst när detta togs upp där och det svar som G W Persson svarade på.
  Det behöver inte falla under ”skjutglada poliser” som sas.

 4. soli01!

  Hade man skjutit när helikoptern var i luften, kunde den störtat i ett radhus, var GW,s kommentar och naturligtvis skulle man ingripit när den stod på taket. Naturligtvis var det ett rätt beslut, enligt Leif GW Persson i Efterlyst.

 5. ollemunter – alldeles rätt svarat av Persson på den ställda frågan. Men du förstår vad jag menar i övrigt. 🙂

 6. Jag såg dessvärre inte efterlyst, utan läste i någon nättidning att befälet för insatsen inte bedömde att poliserna var hotade och därför nekade förfrågan om eld mot helikoptern.

  Ja, det känns ofattbart att ett gäng poliser bara tittar på när brott begås och flykt sker.

  Är det som du säger kunde man ju skjutit hål på tanken, så de inte kom vidare…

 7. mrmhalland01 – hade räckt med en salva mot styrpropellern – vet inte vad den heter, men du kanske hajar vad jag menar. 🙂

 8. Det är för mycket media och ”röstrumpor” i Sverige. Vi ska ha ett starkt polisväsende anser de flesta MEN… Gör de sitt jobb så blir det minst sagt ramaskri. Gud förbjude att en polis ruttnar och tar i med hårdhandskarna. Då är det ju nästan så att regeringen måste offentligt beklaga att deras ordningsmakt inte kan smeka sig fram till lösningarna.

  Den organiserade brottsligheten växer sig allt starkare och är många gånger tungt beväpnade. Hur ska poliser ens våga tänka tanke på att försvara sig när de senare blir uthängda i media för att de vid några få enstaka tillfällen per faktiskt använt sitt skjutvapen…

  Inte för att jag tillhör USAs beundrarskara men jag måste ändock säga att svenska poliser skramlar för lite med sina vapen… Att stirra in i mynningen på en Glock kan göra även den mest förhärdade from som ett lamm…

 9. Det är ingen lätt uppgift att vara polis – jag vet. 🙂 Det är egentligen omöjligt att tillfredsställa två parter på samma gång – den som drabbas och den som drabbar. 🙂

 10. Man fick inte skjuta sa den där Svensson eftersom det kunde finnas sprängämne i helikoptern och så skulle den störta bland hus o s v. Men ett litet skott hade man väl kunnat fyra av. Men polisen är så rädd för kritik. Vi lever ju ändå i lilla oskyldiga Sverige tror vi. Men ack så fel vi har. Och så korrupt allt har blivit.

 11. Helena Palena – jag skulle vilja kalla det för feghet!
  Det är klart att helikoptern skulle ha kunnat skadas om man inriktat sig på att skada styrinrättningen. Det kan även kallas för flathet. 🙂

 12. Jag har dock hört något sägas i något sammanhang att Sverige ha väldigt få prickskyttar? Har du någon bättre info i den frågan Soli?

 13. alnabone – hur det är i dag kan jag inte svara på, men förut fanns det i alla fall tillgång på många mycket duktiga prickskyttar då utbildningen hade sitt syfte att hitta dessa. Var själv med på sådan utbildning dock utan att klara just denna del. 🙂
  En prickskytt ska vara en prickskytt och det är bara vissa som har den förmågan. Hård gallring alltså.

 14. men kära alnabone….vad har ”röstrumpor” i just det här sammanhanget att göra????

 15. Måste vara ett nytt ord detta. 🙂 Kan förståss gälla röstboskap eller liknande. 🙂
  Politikerna måste försöka få ”boskap” som röstar på dom. Ska jag vara ärlig visar denna regering ganska hårda nyper mot de som inte tycker det är så angeläget att få jobb och då finns alltid risken att någon kommer i kläm. Där fiskar de inte efter röster i varje fall. 🙂


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: