Skrivet av: soli01 | 16 november 2009

Invandrarkritisk är rätt ord

Nu är det hög tid att vi mognar till litet bättre och spolar detta helt felaktiga ord ”invandrarfientlig”  och använder det rätta ordet ”invandrarkritisk”. Varför ska man nu byta ut detta ord då,  frågar säkert flera. Anledningen är att man inte behöver vara invandrarfientlig om man vill se en mera återhållsam invandring. Jag vägrar att använda detta missbrukade ord som nu ofta hörs i debatten. Att man är kritiskt till det som nu håller på att ske i vårt land behöver man inte vara någon expert för att konstatera. Flödet på invandringen när det gäller ”flyktingar” måste begränsas och då kan ordet ”flyktingkritisk”   mycket bättre stämma med den allmänna uppfattningen.

Detta att det finns  mellan 5-20 miljoner som kan tänkas komma till Sverige – enl en enket –  var en siffra som måste stämma till eftertanke. Vi är ett populärt land att komma till. Inte så stora krav på arbete , inte några större krav på språkinlärning mm. De får det ganska bra här de som kommer hit. Har vi i förlängningen egentligen råd att inte försöka begränsa flödet och att vi stramar upp kontrollen när det gäller de flyktingar som inte får stanna här och som nu göms av många svenskar. Hur ska vi ha det egentligen? 

Dags att våra partier tänker till och försöker åtgärda den snedvridning som nu sker. De tigger ju om att SD ska komma in i riksdagen, vill jag påstå – är det målet?

Annonser

Responses

 1. Jag är varken fientlig eller kritisk mot människor i kris som behöver hjälp.
  Jag VILL verkligen att Sverige ska hjälpa människor i kris, men är det detta vi gör idag ?
  Jag tror inte det !

  För det första har vi inte en bra strategi för att de som kommer till vårt land ska kunna trivas med sitt liv här.
  Jag tror inte de flesta människor trivs med att bli inkastad i ett samhälle de inte förstår något av.
  Varje människa som kommer till en ny kultur med helt främmande sedvänjor behöver mycket stöd för att lära sig att förstå varför allt fungerar som det gör.
  När inte så sker tycker den ursprungliga befolkningen att de nya människorna uppför sig underligt och ”vi och de-tänkandet” är ett faktum.

  Det går helt enkelt fortare än vad vi kan hantera !

  Fler måste hjälpa till så det kan gå i en takt vi kan hantera !

  Alla som har tappat upp ett rejält hett bad vet att man bränner sig ordentligt om man direkt plumsar i hela kroppen, men, tar man det sakta och vänjer kroppen bit för bit känns det mycket behagligt när man väl ligger där.

  Så ungefär tror jag att det fungerar i samhället om vi försöker hjälpa för många för fort gentemot att det får ta den tid det kräver.

  Tänk vad härligt om vi alla kunde känna välbehag av att leva tillsammans !

 2. Jag undrar över en sak. Varför kommer inga flickor ensamma till Sverige. Det talas bara om tonårspojkar.

  Den som känner sig manad, kan väl svara på den frågan.

 3. ollemunter – har sett statistik på ensamkommande ungdomar bla a och där förekom 8 st i just den mätningen – tror det var det dubbla när det gällde pojkar. Det gällde en kortare period – kommer inte ihåg hur lång. Så visst kan det finns en blandning – tydligen.

 4. På TV-nyheterna senast, nämnde man bara tonårspojkar.

 5. Invandrarkritisk är klart bättre. Men varför inte ta steget fullt ut och kalla det invandrarvänligt eller kanske ännu bättre befolkningsutveckling. För vi behöver en invandring som är bra för landet OCH som är bra för de vi tar emot.

  Ett stort antal av våra invandrare har lyckats mycket väl och klart bättre än många av de s.k. helyllesvenskar där åtskilliga enbart är skickliga på att nyttja samhällets resurser. Den här klyftan mellan företagssamma invandrare och svenska släpfötter borde synliggöras bättre!

 6. redaktören – ingen tvekan om att vi behöver invandring, det tror jag de flesta även måste inse. Det är kanske mängden invandrare som kommit under senaste tiden som borde regleras bättre. Vi klarar ju inte av att sköta vår invandring.
  Dessa getton som växer upp utanför våra städer är ingenting som vi kan fortsätta med. Spridningen på de som vill komma hit och har skäl – flyktingar – måste inlemmas i vårt samhälle på ett bättre sätt. ”Invandrarkritisk” är i detta fall riktat mot våra myndigheter.

 7. Ordet invandrarkritisk är ett steg i rätt riktning, soli, tycker jag också….men är det mot invandrarna du är kritisk? Är det inte politiken omkring dem du är kritisk emot?

  Jag vill berätta att i min värld träffar jag läkarstudenter som är ”nya svenskar”, en del unga, några lite äldre. De bidrar oerhört mycket genom att ha en livserfarenhet som relativt ”bortskämda” svenska ungdomar inte har…de bidrar till att ge diskussioner ett existentiellt perspektiv som är bra att reflektera över när man ska bli läkare….

 8. fairymary – ordet kan givetvis missuppfattas, men jag ville byta ut dessa vedervärdiga ord ”invandrarfientlig” – främlingsfientlig”. Det är i alla fall bättre med ordet ”invandrarkritisk”. Det är, som jag tidigare sagt – kritik mot att myndigheterna för en felaktig politik när det gäller att omhändertaga de personer som nu kommit till Sverige. Så ska jag tolkas i nämnda.

  Det finns mycket invandrare här i Sverige som bidrager till vårt välstånd, men det är ju inte det som nu varit aktuellt – utan de som inte verkar trivas så bra, mycket genom att vi handlat fel när det gäller intigreringen.

 9. soli01

  Jag tror inte det hjälper att byta ut ord. I Sverige är människor mästare på att personifiera problem. Hur man än vrider på ord måste man tydligen ha ett ansikte att rikta sin vrede mot. Sjukvården och omsorg är två exempel på där vi inte hade klarat oss utan invandrare. Det som behöver tas fram är också kanske att de invandare som är dåligt integrerade i samhället och som fyller våra fängelser är av precis samma kategori som motsvarande svenska kriminella. Vi har dock inte så många svenskar med usel och konstant dåligt socioekonomiskt tillstånd som vi har invandrare och därför blir de senare överrepresenterade i brottsstatistiken. Vårt samhälle har genomgått stora förändringar som inneburit att många arbetstillfällen är bortrationaliserade och att arbetsmarknaden har krympt och då ligger invandrare pyrt till. De finns otaliga bevis på att de diskrimineras vid jobbtillsättningar. Jag anser som du vet :)att det är socioekonomiska klyftor och orättvisor som ska bekämpas om vi vill ha bort ”social oro” och misär.
  Vill passa på att ge Beatrice Ask en eloge. Hon har i dagarna tillsatt en utredning av sekretesslagstiftningen. Antar att du som f.d. polis sett att den kan sätta käppar i hjulen. Min erfarenhet är t.ex. att det är lättare att anmäla som privatperson än som en yrkesmänniska som har skyldighet att göra det, om man misstänker att ett barn far illa. Kan det vara vår sekretesslagstiftning som gör att det fungerar så illa mellan Polisen och Migrationsverket?

 10. hillary2 – ordet har som bekant en mycket stor betydelse och fel använt så blir det fel. Att lägga in ordet ”fientlig” i olika sammansättningar av ord är mycket populärt i vissa kretsar och blir därmed ett misstänkliggörande av sin ”motpart”.
  Man behöver inte vara fientlig mot t ex invandring om man har synpunkter på hur vi nu sköter vår invandring. Har ingenting med fietlighet att göra. Att detta ska vara så svårt för vissa att förstå.
  Invandring behöver vi och det är väl de flesta medvetna om.
  Det är ingen lätt uppgift för ett samhälle att få alla att förstå att vi är inte ensamna här på jorden och att folk förflyttar sig hela tiden. Det måste till mera pedagogik från våra myndigheter på den sidan.

  Vad beträffar sekretesslagstiftningen måste den reformeras och binder många gånger ”ris åt egen rygg” och det är nu bra att den blir föremål för en översyn.

  I övrigt ska Du ha tack för ett fint inlägg och Du är välkommen åter!


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: